Varhaiskasvatus pois palkkakuopasta

Lauantaina varhaiskasvatusalan työntekijät osoittivat mieltään Helsingissä pk-seudun palkkakartellia vastaan. Harmikseni en päässyt paikalle samaan aikaan olleen Sinisen tulevaisuuden puoluevaltuuston ja –hallituksen kokouksen takia. Tuolla lauantaisessa tapahtumassa muuten julkaistiin Sinisen tulevaisuuden ohjelmia, joita voit lukea täältä: http://www.sininentulevaisuus.fi/sinisten-vero-ja-sosiaaliturvaohjelmat-julkaistu/

Mieltä osoitettiin siis siitä, että maaliskuun alussa kävi ilmi, että pääkaupunkiseudun kaupungit ovat sopineet lastentarhanopettajien palkkatasosta. Palkkakartellin tarkoitus on ollut pitää lastentarhanopettajat palkkakuopassa, jotta kaupunkien kulut pysyvät kurissa.

Kulukuri on tarpeen aina, kun pelataan yhteisillä rahoilla, mutta työntekijän selkänahasta julkisen vallan tuottamaa hyvinvointia ei voida repiä.
Lääkäripula on piinannut Suomea jo pitkään. Lääkäripulaa ei missään vaiheessa lähdetty ratkaisemaan palkkakartellilla, päinvastoin. Alkuvuonna Loimaa korotti nuorten lääkärien palkkaa tonnilla houkutellakseen osaajia.
Jo pitkään on kerrottu, miten lääkärit saavat monesti valita melko vapaasti työaikansa, -paikkansa ja –etunsa, koska tavalla tai toisella osaajia on houkuteltava. Vuokatissa lääkärinvirkaa hakenut esimerkiksi pyysi lehtitietojen mukaan 12500 euron kuukausipalkkaa 4 päivän työviikolla.
Hoitajilla ei moista mahdollisuutta ole.

Pienpalkkaiset naislastentarhanopettajat joustavat asioissa missä muut eivät.
Kysynnän ja tarjonnan on toimittava työmarkkinoilla. Kysynnän lait ohjaavat työvoimaa oikeille aloille, oikealla palkalla. Mitä enemmän julkinen valta sekoittaa markkinamekanismia, sitä epäoikeudenmukaisempia tilanteita työmarkkinoille muodostuu.
Koska lastentarhanopettajista on pulaa, palkkojen on noustava. Työ on raskasta ja sen resursseja on pitkään karsittu. Nyt raja on ylitetty ja jatkuvien leikkausten sijaan on tasokorotusten aika, sillä julkinen talous on saatu kasvuun.

Sininen tulevaisuus ei halua korvata kolmikantaa poliitikkojen määräämillä palkoilla. Me uskomme markkinatalouteen. Se, että lastentarhanopettajista on pula, vaikka koulutusmäärät ovatkin riittäviä kertoo siitä, että palkat ovat liian alhaisia.
Terve palkkakilpailu huolehtii siitä, että lastentarhanopettajien palkat nousevat oikealle tasolle. Poliitikkoja ei tarvita sopimaan vapaiden kansalaisten palkoista. Siitä huolehtii markkinatalous, kunhan sen vaan annetaan toimia.

  1 comment for “Varhaiskasvatus pois palkkakuopasta

Comments are closed.