Työmarkkinatuki ei toimi

Työmarkkinatukea voi saada jokainen 17–64-vuotias Suomessa asuva työtön työnhakija, joka on työkykyinen, työmarkkinoiden käytettävissä ja taloudellisen tuen tarpeessa. 65–67-vuotiaille työmarkkinatukea voidaan maksaa lähinnä vain lomautuksen ajalta.

Työmarkkinatuki on 25,63 e/pv, ja sitä maksetaan 5 päivältä viikossa. Alle 25- vuotiaana voit saada työmarkkinatukea et ole kieltäytynyt työ- ja elinkeinotoimiston sinulle tarjoamasta työstä tai koulutuksesta tai olet hakenut sinulle soveltuvaan ammatilliseen koulutukseen, etkä ole kieltäytynyt, eronnut tai omasta syystä erotettu tällaisesta koulutuksesta.

Työmarkkinatuki on veronalaista tuloa, josta tehdään 20 %:n ennakonpidätys tai sosiaalietuuden verotusta varten annetun muutosverokortin mukainen ennakonpidätys.

Omat tulosi vähentävät aina työmarkkinatukea.

Puolisosi tulot vaikuttavat työmarkkinatuen suuruuteen. Myös vanhempiesi tulot otetaan huomioon, jos et ole täyttänyt työssäoloehtoa ja asut vanhempiesi kanssa samassa taloudessa.

Kuulostaako tämä järkevältä?

Havainnollistan asiaa käyttämällä esimerkkinä nuorta joka saa työmarkkinatukea. Yleisesti tunnettu tilanne nuorilla on, että he hakeutuvat jollekin alalle töihin työmarkkinatuen avulla ennen jatko-opintojaan. Nuori on esimerkiksi kiinnostunut opettajan ammatista ja haluaa kokemusta alalta voidakseen pyrkiä opiskelemaan alaa. Hän työskentelee koulussa avustajana ja osallistuu normaalisti työyhteisöön. Hän on käytännössä ilmaista työvoimaa, sillä hänen ainoa tulonsa on kyseinen valtion tuki eli noin 551 e/kk (21,5 päivää x 25,63 e).

No, selväähän on, ettei kyseiselle summalla makseta oikeastaan edes vuokra -ja ruokakuluja. Nuori ei kuitenkaan voi tehdä lisäksi muita töitä, sillä muut tulot laskettaisiin työmarkkinatuesta pois. Ainoa laillinen vaihtoehto on, että nuori hakee pärjätäkseen toimeentulotukea. Tässä kohtaa tulemme paradoksiin, sillä nuorihan on jo yhteiskunnan tuella töissä niin, että maksaa tuestansa veroja, muttei kuitenkaan pysty elämään tällä tuella. Tästä syystä hän hakee yhteiskunnan verovaroilla ylläpidettyä toimeentulotukea.

Emme auta ihmisiä työllistymään tällä tavoin. Aiheutamme umpikujan josta on vaikea selviytyä. Helpompaa tässäkin tilanteessa nuoren olisi jäädä toimeentulotuen varaan, tekemättä mitään saisi edes laskut maksettua.

Julkaistu alunperin Aamulehden blogeissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *