Tampere myy sielunsa

Tampere myy keskeisiä maa-alueita ja rakennusoikeuksiaan saadakseen tuloa ja hankkeitaan rahoitettua. Tämä on tiettyyn rajaan saakka normaalia toimintaa. Mutta mihin raja tulee vetää?

Onko Tampere talousahdingossaan valmis myymään sielunsa? Siltä vaikuttaa, sillä Tampereen sielua ovat mm. järvenranta-alueemme, Tammelan pyhättö, kansallismaisemamme Pyynikillä, kauppahalli ja muut tamperelaisille rakkaat paikat. Nyt näitä maisemia muutetaan ja muokataan voimakkaasti. Tunnelikaivaukset poraavat reiän Tampereen valtimoon ja rantamaisemat muokataan korkeilla taloilla.

Kaupunkilaiset ihmettelevät meininkiä, jossa toisaalta kerrotaan ettei rahaa mihinkään yksinkertaisesti ole, mutta investointikassa on pohjaton ja tornitaloa nousee tornitalon perään. Kaupunginhallitukselle perustellaan hankkeita ja tiivisrakentamista sillä, että meidän on saatava asumista keskustaan 15 000:lle asukkaalle, ja pian. Tampereen kaupungin tili näyttää tyhjää, ja jostain on saatava rahoitusta.

Asia kietoutuu myös ratikka- hankkeeseen. Valtio edellyttää että kaavoituksella keskitetään asuntorakentamista raitiotien varrella, käytännössä tämä tarkoittaa 45 000 asukasta lisää, ja pian. Tampereen ratikkalobbareille ja päättäjille tuli kiire täydennysrakentamisen osalta, ja tästä syystä rakennusliikkeiden edustajat viheltävät matkalla pankkiin. Tampereen kaupungin tili näyttää tyhjää, ja jostain on saatava rahoitusta. Tällä hetkellä se tarkoittaa sitä, että strategisia maa-alueita sekä keskeisiä rakennuksia myydään, jotta tilanteesta jotenkin pelastuttaisiin.

Investointilista on loputon… Tunneli, Kunkun Parkki, ratikka, Vuores, Keskusareena, Tammelan Stadion, aseman seudun kehittäminen, Hämpin Parkki, Ranta-Tampella… Sitten olisi vielä pakollisia kunnalle kuuluvia investointeja TAYS:in peruskorjaamista, seudullista jäteveden puhdistamoa ym.

Rakennusliikkeet tekevät näiden hankkeiden kautta moninkertaista tiliä. Rakentaminen ison kaupungin kalleimmille alueille on hyvää bisnestä. Tampereen ratikkalobbareille tuli kiire täydennysrakentamisen osalta, ja tästä syystä rakennusliikkeiden edustajat viheltelevät tyytyväisinä matkalla pankkiin.

Kuinka pitkälle Tampere on valmis ahdingossaan menemään? Tammelan stadionin kehittämiseen ei ole varaa, ilman että kentän ympärille myydään rakennusoikeutta Lemminkäiselle. Kaupunki turvautuu epätoivoisesti liian monessa kohtaa Lemminkäiseen, YIT:hen, Hartelaan ja muihin isoihin rakennusliikkeisiin, sen sijaan, että hillitsisi menojen kasvua, uskaltaisi tehdä tarvittavia toimia kaupungin taloustilanteen korjaamiseksi sisältä päin.

On poliittisesti helpompaa päättää pienellä piirillä ”tyylikkäistä, moderneista citykohteista”, joiden kautta vältetään hetkellisesti ikävien päätösten tekemistä ja saadaan rakennusliikkeille myytävistä alueista tarvittavaa kompensaatiota ahdinkoon. Piikki kasvaa ja toivoa sopii että taloustilanne jossain kohtaa paranee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *