Siperia opettaa – yksi vetonaula on hiljaisuus

Olen Suomen arktisen valtuuskunnan jäsen. Teimme viime viikolla matkan kauko-Venäjälle, Ulan-Udeen, lähelle Mongoliaa. Ulan-Ude on kaupunki Burjatian tasavallassa, n. 170 km Baikaljärveltä, tuolta maailman syvimmältä järveltä (syvyys 1,6 km). Saimme onneksemme vierailla myös Baikalilla.

Venäjällä on noin parikymmentä autonomista aluetta, jotka elävät omannäköisesti. Burjatia on yksi tuollainen alue, eikä se itsenäisenä hallintona, buddhalaisine temppeleineen ja kauniine tummine ihmisineen tuonut juuri Venäjää mieleeni. Venäjän monipuolisuutta ja laajuutta onkin vaikea käsittää. Paluumatkalla juutuimme Moskovan valtaviin liikenneruuhkiin, 20 kilometrin matka voi viedä kolmekin tuntia. Moskovan ruuhkia ja punaisen torin venäläisyyttä on vaikea yhdistää Burjatiaan ja Baikaliin. Kauniit erämaat havupuineen ja keltainen kuu tuntui toiselta todellisuudelta. Nyt keskityimme alkuperäiskansoihin ja arktisen alueen erityiskysymyksiin.

 Arktisen alueen asukkaita pitäisi kuunnella paremmin aluetta koskevissa päätöksissä. Luontoarvojen kunnioitusta ja kestävää kehitystä tulee korostaa, jotta ekologiset ja sosiaaliset kysymykset eivät jää talouden jalkoihin.
Meitä oli lähes kuusikymmentä kansanedustajaa kaikista pohjoismaista, Kanadasta, Venäjältä sekä EU:n parlamentista. Konferenssissa oli mukana myös kansanedustajia tarkkailijajäseniksi hyväksyttyjen Japanin, Singaporen ja Ison-Britannian parlamenteista.Arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssi on arktisen alueen parlamenttien tärkein yhteistyöfoorumi, joka järjestetään joka toinen vuosi. Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) toimi pääpuhujana konferenssin “Uusia mahdollisuuksia” -teemassa ja piti tärkeänä edistää erityisesti nuorten ja naisten mahdollisuuksia arktisella alueella. Katrin osaaminen ja kielitaito teki vaikutuksen yli puolue- ja kansallisten rajojen!

Arktisilla alueilla ei saisi keskittyä pelkästään öljyn ja kaasun hyödyntämiseen. Alueen taloudellisessa kehittämisessä tulee korostaa luonnon huomioimista ja tasapainoa. Suomen vahvuuksia ovat ICT- ja kylmäosaaminen sekä arktinen turismi. Turistien houkuttelussa yksi vetonaula on hiljaisuus.

Konferenssiin osallistuivat minun ja Kulmunin lisäksi kansanedustajat Mari-Leena Talvitie (kok.) ja Kari Kulmala (ps.).

Suomen valtuuskunnan sihteeri, kansainvälisten asiain neuvos Samu Paukkunen valittiin pysyvän komitean uudeksi pääsihteeriksi. Seuraava konferenssi järjestetään Suomessa vuonna 2018. Arktiset asiat tulisikin nostaa isommin esille yleisessä keskustelussa ja Suomen tulisi hyödyntää paremmin potentiaalinsa arktisessa osaamisessa.

Matka ja paikka oli erikoinen kokemus. Näimme aivan toisenlaista Venäjää kuin mitä voisi ajatellakaan.
Siperia opettaa.