Muoviongelmia ratkottava nopeasti

Muovia kelluu merissä jo Skandinavian kokoisina alueina ja määrä kasvaa kiihtyvällä tahdilla. Muovia on tehty aikojen saatossa yhteensä yli 9 miljardia tonnia ja siitä puolet edellisen 13 vuoden aikana. Tuosta määrästä vain alle 10% kierrätetään.
Loppu reilut 8 miljardia tonnia on pallollamme repaleisina muovipusseina, muovipulloina, käytettyinä hammasharjoina tai vaikkapa autonrenkaina esimerkiksi seuraavat tuhat vuotta.
Muovi on ongelma, johon on puututtava mahdollisimman nopeasti. Kansalliset ratkaisut eivät riitä, mutta kansainvälisiä ratkaisuja ei ole aikaa odottaa.

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho lupasi viedä muoviveron jo seuraavaan budjettiriiheen. Se on hyvä alku. Muovivero ohjaa kulutusta kohti biopohjaisia, usein kotimaisia ratkaisuja ja vähentää muovin kulutusta. Samalla se tuo kaivattuja verotuloja tavalla samalla suojellen luontoa ja ympäristöä.
Muoviveron käyttöönoton lisäksi jotkut muovit pitää kieltää kokonaan. Kosmetiikassa käytetään pienenpieniä muovinkappaleita mm. ihon kuorintaan ja hampaiden valkaisuun. Nuo pienet muovinkappaleet huuhtoutuvat suihkussa tai hampaita pestessä suoraan viemäreihin ja sitä kautta vesistöihin.
Muovimuruset kuorivat käyttäjänsä ihoa tai hampaita vain lyhyen hetken. Näiden kosmetiikkatuotteiden tärkein käyttäjäryhmä on hait, kilpikonnat, merilinnut ja kalat jotka joutuvat elämään niinden kanssa satoja vuosia.
Kosmetiikassa käytettävät mikromuovit on kiellettävä Suomessa heti. Jo tämä hallitus voi aloittaa asian valmistelun.

Maailmanlaajuinen paine muoviongelman ratkaisemiseen on kasvanut erittäin nopeasti. On selvää, että myös globaaleja ratkaisuja on tulossa pian. Siksi kosmetiikan mikromuovien kieltäminen ei aiheuta minkäänlaista ongelmaa kotimaiselle kosmetiikkateollisuudelle.
Näiden tuotteiden valmistaminen päättyy kohta joka tapauksessa. Jos se ei tapahdu lainsäädännön kautta, se tapahtuu yleisen mielipiteen kääntymisen myötä siksi, että kysyntä tällaisille tuotteille pienenee nopeasti. Kosmetiikan mikromuovien kieltäminen nopeuttaa vääjäämätöntä hetken.

Kosmetiikan mikromuovit ovat vain mitätön osa koko 9 miljardin tonnin muovimassaa. Kosmetiikan lisäksi meidän tulee aktiivisesti etsiä muita kohteita, joissa muovien käyttämisen voisi kieltää mahdollisimman nopeasti. Muovi on erinomainen materiaali moneen käyttöön ja monessa paikassa täysin korvaamaton. Toisissa kohteissa taas sen korvaaminen on helppoa ja yksinkertaista. Etsitään nuo kohteet mahdollisimman pian.

Suomi ei voi yksin ratkaista muoviongelmaa. Me voimme kuitenkin valita, olemmeko edelläkävijöitä vai perässähiihtäjiä. Ruotsi on jo avannut pelin ja kieltää kosmetiikan mikromuovit jo tammikuussa 2019. Nyt on korkea aika tehdä sama.