Me ei olla vastakkain, vaan vierekkäin

 

Julkaistu Aamulehden Lukijalta palastalla 14.2.2016

Vasemmistovaltuutettu esitteli perussuomalaiselle kansanedustajalle rikosseuraamuslaitosta ja työtään väkivalta- ja seksuaalirikoksista tuomittujen kanssa. Syrjäytyminen ja väkivalta ovat vakavia ilmiöitä, joiden poistamiseksi tarvitaan mielestämme enemmän inhimillisyyttä, avoimuutta ja välittämistä. Ilmiöiden syyt ovat monesti muita kuin pahuus. Julkisen keskustelun huomio tulisi kiinnittää ennaltaehkäisyyn ja uusintarikollisuuden vähentämiseen. Suomi etsii nyt syyllisiä kärjistyneeseen tilanteeseen.

Mitä enemmän me jakaudumme ”meihin” ja ”niihin toisiin”, sitä suuremmaksi oikeassa olemisen tarve kasvaa. Päätimme käydä asiallista vuoropuhelua, jossa ei tuomita tai vähätellä toisen ajatusmaailmaa. Kritisoimme asioita, emme ihmisiä. Jokainen lause jossa haukuttiin sen esittäjä, menetti arvonsa. Sen sijaan kritiikki asioita kohtaan otetaan vastaan ja vakavasti. Kun yhteistä näkemystä ei löydy, on onneksi olemassa demokratia, jossa enemmistö saa päättää.

Vetoamme sellaisen keskustelun puolesta, jossa ketään ei leimata. Haluamme osoittaa että yhteistyötä voi tehdä yli rajojen, eikä ketään saa kategorisoida. Haluamme lopettaa vastakkainasettelun, ja etsiä tapoja joilla luoda vuorovaikutusta. Politiikka tarvitsee erilaisia toimijoita. Emme ylenkatsoa ketään ja hyväksymme omat puutteemme. Emme myöskään väheksy ihmisten tunteita, tai omiamme. Kunnioitamme monipuoluejärjestelmää, se tuo moniäänisyyttä politiikkaan, sitä mitä yhteiskunnassa luonnollisestikin on.

Ei ole merkitystä, kuulutko hyvä- vai huono-osaisiin, liberaaleihin vai konservatiiveihin, maahanmuuttajiin tai maahanmuuttokriitikoihin, haastamme sinut pohtimaan kanssamme, miten rakennamme siltoja ihmisten välille ja muutamme ilmapiiriä, joka on muuttunut ahdistavaksi. Aloitimme itsestämme.

 

Tiina Elovaara
Kansanedustaja (ps)

Ilkka Porttikivi
Varavaltuutettu (vas)