Love you Tampere!

Tampereella tehtiin eilen päätös tunnelista. Kaikki ovat helpottuneita, että asia saatiin päätettyä, vaikka moni olisi toivonut lopputuloksen olevan erilainen. Kaikilla on Tampereella tunneliähky. Asia on vienyt liiaksi päättäjien aikaa, ja moni muu asia on jäänyt vähäisemmälle huomiolle. Ryhmien onkin nyt koottava rivinsä ja kyettävä jatkamaan yhteistyössä kaupunkilaisia ajatellen. Mustelmat paranevat, mutta demariryhmä meni pysyvästi rikki. Asia on hyvin valitettava kaikkien osapuolten näkökulmasta.

Nyt kun tunnelityöt käynnistyvät, toivon hankkeella pelkästään menestystä. Jokaisen tamperelaisen velka kasvaa 3000 euroon tämän maankäyttöhankkeen vuoksi. Toivon etteivät kustannukset tästä nouse, ja tunnelin hyvät puolet saavutetaan odotetusti. Olemme velkaantumassa kovaa vauhtia jo muutenkin.
Politiikka on haastamista, pohtimista, priorisointia, vaikeita päätöksiä, turhautumista, häviämistä, joskus myös voittamista. Kuitenkaan sillä, häviääkö vai voittaako, ei saa olla liian suuri merkitys. Demokratiaan kuuluu moniäänisyys, erilaiset näkemykset, ja niistä synnytetty enemmistön päätös. Vaikka liika viivyttely ei tietenkään palvele ketään, silti prosessin mukana päätös muokkautuu, ja vaikka päätöksenteko kestää, saattaa se saada yleistä etua paremmin palvelevan muodon.

Olemme moniääninen kaupunki. Se kuului eilen. Poliitikkona oleminen on vaikeaa. On valittava kanta, ja siinä on mielellään pysyttävä, varsinkin jos on ilmoittanut sen etukäteen äänestäjille. Minulle se ei ollut eilen hankalaa, mutta sellaisetkin hetket kuuluvat politiikkaan, jolloin päätöksen tekeminen on hirvittävän vaikeaa. Mielessä olisi pidettävä se, mitä asioita ja ihmisiä edustaa, mikä on kaupunkilaisten yleinen etu tässä asiassa, ja onko nyt syytä pitää jonkun porukan puolia. Valtuutetun tehtävä on edustaa kaupunkilaisia. Kaupunkilaisia on kuitenkin yli 200 000 erilaista, eri ikäryhmistä, eri ammateista, erilaisista sosiaalisista asemista ja toiveista ja tarpeista lähtien. Koskaan ei voi miellyttää kaikkia, ja silloinkin kun pääsee positiiviseen valokeilaan, on syytä pitää mielessä, että ne jotka tänään kehuvat, saattavat huomenna teilata, ja sama media joka tänään nostaa esiin, voi toisena hetkenä lyödä maahan.
Tunnelipäätöksen jälkeenkin, ja tästä eteenpäin, arvostan jokaista joka ottaa osaa politiikkaan, joka uskaltaa osallistua päätöksentekoon, joka laittaa itsensä likoon, joka haluaa osallistua yhteisten asioiden hoitamiseen. Tämä ei todellakaan ole aina kivaa. Vastuu on suuri. Vähintään yhtä paljon arvostan kaikkia ihmisiä, jotka käyvät äänestämässä, seuraavat yhteiskunnassa tapahtuvia asioita, ja uskaltavat ottaa kantaa keskusteluun.
Olen iloinen tamperelaisista, jotka seuraavat päätöksentekoa. Me päättäjät emme aina tarjoa parasta mahdollista näkökulmaa, keskustelun tasoa, tai älykkäintä retoriikkaa. Varsinkin eilen turhautuminen ja väsymys alkoi näkyä monesta valtuutetusta, itseni mukaan lukien. Kaiken jälkeenkin, valtuutetutkin ovat vain tavallisia tamperelaisia, jotka koittavat miettiä, mikä olisi oikein ja parasta. Meihin saa ja pitääkin välillä pettyä, jos siihen on aihetta, ja toivon että kaupunkilaiset antavat äänensä kuulua, ja parhaiten tämä toimii silloin kun käy myös äänestämässä. Valtuustossa ja eduskunnassa on se otos, joka sinne kansalaisten toimesta on valittu.
Hommat jatkuvat tavalliseen tapaan, ja kollegat on kaikesta huolimatta ihan yhtä jees kun ennenkin. Asioista riidellään, päätöksiä tehdään, ja sen jälkeen istutaan jälleen saman pöydän ääreen. Suurin virhe on se, jos ottaa itsensä tai asemansa liian vakavasti. Paras selviytymiskeino näissä hommissa on, jos osaa nauraa myös itselleen. Ja loppujen lopuksi, The power of the people is so much stronger than people in power.

Yhteistyöterveisin Tiina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *