Leikkauksista huolimatta koululaisilla on oikeus turvalliseen koulumatkaan

350 000 ala-asteikäistä lasta on koulumatkoilla jokaisena arkipäivänä, n. 50 000 ekaluokkalaista aloittaa joka syksy koulutiensä. Hyvä koulutie tehdään yhteistyössä kuntien ja valtion kanssa. Lapsia pelottavat autoliikenne, alikulkutunnelit, suojatiet, näköesteet, mopoautot, aurat, isot koirat, huonot valot ja isojen kiusanteko. Vastuu turvallisuudesta on aikuisilla. Hyvä koulutie on selkeä, valaistu, rauhallinen, esteetön ja kulkumuodot on eroteltu toisistaan. Turvallisuus tulee nähdä laajasti.

Hallitus heikentää kuntataloutta leikkaamalla valtionosuuksia. Myös tiemäärärahat vähenevät. Tällä on suoria vaikutuksia kuntien kykyyn ylläpitää turvallisia kulkuväyliä, katuja ja liikenneturvallisuutta. Huoleksi nousee erityisesti lasten turvallisuus. Metrin leveä kevyen liikenteen väylä maksaa 60 e / metri. Liikennevalot suojatielle maksavat 28 000- 40 000 euroa. Valtionosuuksien pienentyessä kouluteiden turvallisuus pysyy ennallaan tai heikkenee. Kapeat ja mutkaiset tiet ilman jalkakäytävää ovat lapsille hyvin vaarallisia. 10-14 – vuotiaiden loukkaantumisriski on kaksinkertainen verrattuna muuhun väestöön.

Vastuu lasten turvallisuudesta siirtyy yhä enemmän lapsille itselleen, mutta ennen kaikkea autoilijoille ja liikenteessä muuten liikkuville. Kuntien määrärahat turvallisien kouluteiden ylläpitoon heikentyvät, joten tarkkaavaisuus ja huolellisuus nousee entistä tärkeämpään asemaan.

Tiina Elovaara
kaupunginvaltuutettu PS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *