Kun toivoa ei enää ole, ei ole tilaakaan

Olen jo pidempään ollut huolissani Taysin syöpähoidon resursseista. Kaupunginhallitus sai 24.3. kuulla kunnioittamaani Rauno Ihalaista sekä muuta johtoa PSHP:n toiminnan tilasta. Taysin syöpälääkäreiden avoin kirje oli tervetullut näkemys vuodeosasto RS1:n sekä yleisesti toimialueen 2 tilanteesta.

Tiedossa on, että syöpätapausten määrä kasvaa väestön ikääntyessä. Kysyin tilaisuudessa onko toimialue 2:lla ja syövänhoidossa Taysissa riittävä työrauha hoitaa potilaat turvallisesti ja ovatko resurssit kunnossa. Meille kerrottiin asioiden olevan hallinnassa ja resurssien riittävän.

Syöpälääkäreiden kirje kertoo toista, karumpaa kuvaa hoitohenkilökunnan jaksamisesta sekä osaston ylikuormituksesta. Tiedän että huonokuntoisia potilaita on todella siirretty potilaspaikkojen vähyyden vuoksi nopealla aikataululla terveyskeskuksiin, vaikka tiedossa on ollut, että potilas saattaa menehtyä matkalla.

Tuntuu käsittämättömältä, että meillä on näin niukat resurssit syöpäpotilaiden hoidossa 2010- luvun Suomessa, joka luetaan pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi. Asioita on hoidettu huonosti. Ihminen on arvokkaampi kuin tälläiset säästötoimenpiteet. Ylikuormitettuihin terveyskeskuksiin lähettäminen tilanteessa, jossa elinaikaa ei ole enää pitkään, on ihmisarvon pilkkaamista.Terveyskeskusten resurssit eivät riitä takaamaan arvokasta poismenoa tai ole tiloiltaan sopivat viime hetkille. Oma läheiseni heitettiin R – talosta kiireessä ulos ja sittemmin hän menehtyi terveyskeskuksen käytävällä, emme saaneet omaa huonetta edes hyvästien ajaksi, vaan veimme sairaalasängyn käytävän perällä olevana syvennykseen, jossa oli edes hieman yksityisempää. Ihmettelen myös kaupungin käytäntöä siinä, että kun henkilöllä todetaan syöpä, saatetaan asia ilmoittaa kirjeitse, ei edes puhelinsoittoa.

Terveydenhuollossamme työskentelee paljon hienoja ihmisiä, ja on paljon mistä voimme olla iloisia ja kiitollisia. Valitettavasti omat kokemukseni kaikkein vaikeimpien hetkien osalta ovat muistuttaneet lähinnä kenttäsairaalatoimintaa. Tulen seuraamaan Taysin syöpäosaston tilannetta tiiviisti, sekä pyydän Taysin johtoa kiinnittämään huomiota syöpälääkäreiden sanomaan potilasturvallisuudesta. Toimialuejohtaja – asiaan en ota kantaa, mutta puhun niiden potilaiden ja omaisten äänellä, jotka tilanteesta eniten kärsivät.

Tiina Elovaara

Kaupunginhallituksen jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *