Kaupunginkin tulee osoittaa lähimmäisenrakkautta

Viime päivinä Koukkuniemen vanhusten ja hoitohenkilökunnan tilanne on aiheuttanut huolta kaupunkilaisten keskuudessa. Herättääkö tilanne riittävästi huolta päättäjien keskuudessa, on avoin kysymys. Laitoshoito johtajineen ja hoitohenkilökuntineen ovat ammattitaitoista, välittävää ja ahkeraa väkeä. Laitoshoidon johdon vastine Aamulehteen pyrki rauhoittamaan ihmisten mieliä.

Tilanteen on aiheuttanut monen tekijän summa. Alkujaan ongelman on aiheuttanut Tilakeskuksen Jukolaan ja Impivaaraan tilaaman jäähdytysjärjestelmän tekniset ongelmat, tilatut mekanismit eivät olleet oikeanlaisia, eikä jäähdytys ole odotetusti toiminut. Miksi tilauksessa on epäonnistuttu, aiheuttaa lisäkysymyksiä.
Toinen tekijä on poikkeuksellisen pitkät helteet, ja kolmantena yleinen laitoshoidon resurssipula, mitä hoitohenkilökunnan mitoituksiin ja sijaismäärärahoihin tulee.

Huonoin mahdollinen lopputulos vanhuksen kannalta on se, jossa eri tahot ajautuvat vastakkainasetteluun. Valitettavan usein kunnallisessa päätöksenteossa olen törmännyt siihen, että kun jokin ongelma nousee esiin, alkaa eri puolten välinen hyökkäys/ ja – tai puolustuskannalla olo. Nyt ei ole aikaa tälle. Tampereen kaupungin taloudellinen tilanne on ollut pitkässä laskusuhdanteessa, kuten on valtion ja Euroopankin tilanne. Samaan aikaan kun hyvinvointiyhteiskunnan resurssit niukkenevat, väestömme ikääntyy, sekä työttömyyden ja muiden ilmiöiden aiheuttamat kulut kasvavat.

Toivon kaupunginhallituksen, valtuuston, virkamiesjohdon, hoitohenkilökunnan ja omaisten välille yhteistyötä, vuoropuhelua, toimeen tarttumista, ongelmien selvittämistä ja niiden pikaista korjaamista. Monessa aiemmassa tilanteessa jonkun epäkohdan noustessa esiin, on syntynyt lähinnä eri tahojen väittely, jossa etsitään syitä muualta kuin itse asioista, jotka sitten lopulta jäävät korjaamatta, vaikka kova keskustelu asiasta käytäisiinkin.

Emmehän toimi tässä tilanteessa näin, vaan korjaamme vähintäänkin akuutit ongelmat. Teemme sen yhteistyössä, vanhusväestämme välittäen. Keskusteluissani kaupunginhallituksen, apulaispormestari Mikko Aaltosen ja laitoshoidon johtajan Ella Suojalehdon kanssa vetosin yhteistyöhön ja käytännön toimiin.

Valitettavasti omaisten viestiä oli matkalla muutettu siihen suuntaan, että omaisten huoli oli käännetty julkisuushakuiseksi meteliksi. Näin emme voi päättäjätaholla kaupunkilaisten huoliin suhtautua. Muistuttaisin tästä asiasta sekä itseäni, että kaikkia kollegoitani kaupungin päättävissä elimissä.

Tiina Elovaara

kaupunginhallituksen jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *