Kansallisesta rekisteristä apua maksuhäiriöisille

Eduskunnassa on jätetty lakialoite, jonka tavoitteena olisi poistaa maksuhäiriömerkinnät luottorekisteristä heti kun velka on suoritettu. Nykyjärjestelmässä maksuhäiriö säilyy tiedoissa kahdesta neljään vuoteen, mikä voi edesauttaa syrjäytymistä, maksuongelmien lisääntymistä sekä henkistä pahoinvointia. Pahimmassa tapauksessa ihminen voi menettää uskon omaan tulevaisuuteensa.

Kannan huolta maksuhäiriöisten tilanteesta. Pidän Arto Satosen lakialoitetta hyvänä ja tarpeellisena, sen lisäksi tarvittaisiin toimia maksuhäiriöiden ehkäisemiseksi.
Mielestäni järjestelmästämme puuttuu yhä tärkeä pala. Se on kansallinen rekisteri, johon perintäyhtiöt voisivat kootusti ladata henkilöiden eri maksuvaatimukset. Rekisteri olisi velallisen avuksi, luotettava ja henkilökohtainen järjestelmä. Monilla maksuvaikeuksissa olevilla saattaa olla useita perintäyhtiötä takanaan, kun velkaa on tullut monelta eri suunnalta. En ihmettele, että joskus saattaa jokin vakavasti myöhässä oleva lasku jäädä maksamatta, kun sitä ei joko fyysisesti löydä tai sen on unohtanut uusien laskujen painaessa päälle.

Rekisteriin tulisi olla pääsy omilla verkkopankkitunnuksilla, josta näkisi henkilökohtaisen velkatilanteensa.
Jos rekisterissä voisi samalla maksaa velkaansa pois, olisi rekisterin käyttö tehokasta ja vaivatonta. Samalla velka pysyisi paremmin kontrollissa ja laskut maksettuina. Rekisterin muina ominaisuuksina pitäisi olla suora viestintämahdollisuus perintäyhtiölle. On hyvin vanhanaikaista soitella tuntikaupalla perintäyhtiöitä läpi ja kysellä omia velkojaan, sähköisesti tämä kaikki nopeutuisi huomattavasti.

Rekisteristä olisi hyötyä myös maksuvaikeuksissa olevien henkilöiden asioita hoitaville viranomaisille. Yhteen sovitetut sähköiset järjestelmät mahdollistaisivat viranomaisten pääsyn rekisteriin, josta voisi nähdä henkilön kokonaistilanteen.