Kaiken takana on nainen – paitsi johtajan pöydän

Ensimmäisen täysistunnon jälkeen eduskunnassa minulle sanottiin että ”Anteeksi, tuolla salissa saa olla vain kansanedustajat.” Hämmennyin.

Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia. Teet vaan töitä niin pääset mihin vaan. Niin sanottiin ja toivoin. Aika pitkälle tuolla neuvolla pääsee. Onneksi. Naisia ei silti ole yritysmaailman tai politiikan johdossa riittävästi. Puheenjohtajiksi heitä valitaan harvoin, ja jos valitaan niin kyseessä on pienpuolueet. Suomessa on ollut vain yksi nainen valtiovarainministerinä, mutta vain hetken. Urpilainen lähti kesken kauden sekä puolueen puheenjohtajan että valtiovarainministerin paikalta.

”Naiset päätyvät johtamaan puolueita tai yrityksiä, jotka ovat jo entuudestaan menettäneet kannatustaan ja markkinaosuuttaan. Etenkin politiikassa naisia on valittu johtajiksi muutoksen ja uudistumisen symboleina, heidän on toivottu kääntävän puolueen saaman julkisuuden vaikeuksien jälkeen myönteiseksi”, tutkija Mari K Niemi kirjoittaa Poliittinen valta Suomessa -kirjassa.

Koko työelämän sukupuolittuminen pitäisi muuttaa. Hoiva-alalla sillä on isot vaikutukset. Palkaton koti- ja hoivatyö on iso osa talouttamme. Naisten harteilla on paljon, vastaamme ympäristöasioista, sosiaali-ja terveysasioista, tasa-arvokysymyksistä ja vähemmistöjen oikeuksista. Valtaosa hoivatyötä tekevistä on naisia. Tämän vaikutusta naisten toimeentuloon tulisi seurata eri elämänvaiheissa. Heikossa asemassa ovat kotihoidon tukea käyttävät naiset. Yli 45-vuotiaiden naisten vastuulla on paljon. He hoitavat omat lapsensa, lapsenlapsensa ja vanhempansa. Omaishoitajista kolme neljästä on naisia.

On totta että miehet kuolevat aiemmin, mutta tämä ei selitä tilastoa.

”..naisia valitaan usein tilanteissa, kun organisaatiolla on kriisi tai välikauden johtajiksi… heihin ei ehkä sitouduta niin voimakkaasti…heitä valitaan tilanteissa, joissa organisaatio on valmiiksi kriisissä”, Niemi kirjoittaa.

Eduskunnan budjettikeskustelussa sadasta puheenvuorosta naiset saivat kolmekymmentä. Ei kuitenkaan hätistelty pois.