Herää nainen!

Suomi on mahdollisesti yksi maailman parhaista paikoista olla nainen. Silti naiset eivät vieläkään sijoitu työelämässä johtaviin asemiin siinä määrin, mitä se teoriassa olisi mahdollista.

 

Olen melkein aina toivonut olevani mies. Tuntuu että silloin olisi jotenkin helpompaa. Yksinkertaisempaa. Viime aikojen tutkimukset nuorten miesten syrjäytymisestä kuitenkin huolestuttavat, samoin kuin miesten alkoholi – ja väkivaltakäyttäytyminen. Kun miehellä on paha olla, ovat seuraukset usein vakavampia kuin naisilla. Paha olo purkautuu tavoilla, jotka saavat pysähtymään. Mies surmaa koko perheen, tekee itsemurhan tai väkivaltarikoksen. Naisilla lienee parempi kyky ilmaista ja purkaa tunteita, ennen kuin ne kasvavat hallitsemattomiksi.

 

Miehelle ja naiselle on pääasiassa luotu omat vahvuudet. Olemme fysiologisesti erilaisia, miksemme siis myös muilta taipumuksiltamme? Ei ole tarkoitus häivyttää miesten ja naisten eroja, mutta löytää ne vahvuudet ja rakentaa niillä hyvä yhteiskunta. Naisten ja miesten älykkyydessä ei kuitenkaan ole eroja. Silti miehet johtavat yhteiskuntaa. Naiset ovat koulutetumpia kuin miehet, silti miehet johtavat elinkeinoelämää. Naiset toki synnyttävät ja hoitavat perhettä, mutta sekään ei mielestäni selitä sitä, miksi emme sijoitu korkeimmille paikoille.

 

Selittäviä tekijöitä voi toki etsiä lukuisista asioista. Minä väitän, että naisen suurin vihollinen menestymisessä on kuitenkin nainen itse. Me emme halua tarpeeksi. Me emme uskalla. Me emme arvosta itse itseämme. Meitä kahlitsee moraaliset vastuut: tunnollisuus, kunnollisuus ja huono omatunto. Koulutamme itseämme lisää, jotta oikeuttaisimme osaamisemme. Teemme enemmän, uhraudumme herkemmin ansaitaksemme paikkamme. Luonteva ja ongelmaton eteneminen ilman suuria tunnontuskia ei ole naisten juttu. Mietteet siitä että ansaitsenko minä nyt tämän, olenkohan oikeassa paikassa, riitänkö minä, sitten ovatkin naisten juttu. Kun nainen sitten ottaa tilaa itselleen, vaatii ja tekee niin kuin syytä on, jos haluaa menestyä, syntyy välitön itsekkyyden vaikutelma. Pahimmat arvostelijat ja tuomitsijat ovatkin sitten: toiset naiset.

 

Mikä meitä oikein vaivaa? Miehiä ei mielestäni voi enää syyttää siitä etteikö naisille annettaisi mahdollisuuksia. Tottakai työpaikoilla on varmasti edelleen näkymätöntä tai näkyvää sukupuolisyrjintää, sovinisteja on ja tulee aina olemaan. Silti. Vuonna 2013 nainen ei voi kun katsoa peiliin. Haluanko minä jotain? Jos vastaus on kyllä, ota se. Tee töitä sen eteen, mutta ennen kuin ilmoittaudut taas uudelle kurssille hankkiaksesi lisäosaamista ja osoittaaksesi sillä kykysi, sano mieluummin itsellesi että sinä olisit juuri oikea ihminen tähän. Sinä olisit paras.

 

Naisen olemus, keho ja puhe eivät tunnu täyttävän uskottavuudelle asetettuja ehtoja. Pienikokoisuus, nuoruus tai ulkonäkö eivät auta asiaa ja sitten kun lisätään tähän se että naisella on aina huono omatunto, eikä riittävästi uskoa itseensä, ovat tilastot valmiit; ei naisia tälläkään kertaa johtopaikoilla.

 

Kiitän niitä naisia, jotka ovat tehneet töitä asemamme parantamiseksi. Kiitän myös niitä miehiä, jotka ovat nähneet naiset tasa-arvoisina. Naisten ei tule muuttua miehiksi. Mutta naisten pitää miettiä vähemmän ja saada terve itsetunto.
Minun sukupolvellani on kaikki mahdollisuudet. Käytetään ne.

 

Sitä paitsi: “Women who seek to be equal with men lack ambition.” ― Marilyn Monroe
hard

  2 comments for “Herää nainen!

 1. Jaze
  19.3.2015 at 17:14

  Kaksi pointtia:
  1. Miehet johtavat elinkeinoelämää. Kyllä. Voi vain miettiä miten johtajuus jakaantuisi jos meillä olisi viime sodan päättymisestä asti ollut naisillekin pakollinen asepalvelus ja siihen liittyvä johtajakoulutus. Tosiasia on se että miehillä on moninkerroin enemmän johtajakokemusta jo korkeakouluihin astuessa kuin naisilla.
  2. Eroja älykkyydessä. Näitä on tutkittu vuosikymmenet valtavien otantojen avulla. Tutkimustulosta löytyy. Älykkyyden eri osa-alueilla on mm. sukupuolieroja.

 2. joo19283
  2.5.2016 at 14:34

  wau miten fiksua. upeeta!!! millon viimeks oon lukenut jotain näin totta? wau! naisten pitäisi tosiaan tukea toisiaan, eikä lannistaa! nyt menin ihan sanattomaksi, että en pysty kirjoittamaan mitään fiksua kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *