Haasteiden ja mahdollisuuksien Tampere

Työ palkitaan

Uusi kausi Tampereen kunnallispolitiikassa on vierähtänyt käyntiin. Työ kunnallisvaalien sekä vaalien jälkeisten neuvotteluiden eteen on kantanut hedelmää. Perussuomalaiset yli kaksinkertaistivat valtuutettujensa määrän Tampereella, ja lähdemme kauteen 2013-2016 yhdeksän hengen valtuustoryhmällä.
Kunnallisvaalien ympärille tehty työ on pitkäjänteistä, eikä rajoitu vain vaaleihin. Vaalikampanjat ja valmistelut aloitetaan reilusti yli puolivuotta ennen vaaleja, sekä työ jatkuu n. puoli vuotta vaalien jälkeen, ihan tänne helmikuulle saakka, sillä poliittiset ryhmät käyvät monta kuukautta kestävät luottamuspaikkaneuvottelut, joissa jaetaan yhteensä n. 500 luottamuspaikkaa kaupunkiorganisaatioon. Taistelu paikoista on kovaa, sillä kaikki haluavat olla keskeisesti vaikuttamassa kaupungin kehitykseen.

Henkilökohtainen kiitos

Omalta osaltani olen iloinen ja kiitollinen saamastani luottamuksesta, 1043 äänestä jotka sain tamperelaisilta, ja kiitollinen olen myös omalle ryhmälleni, sillä sain vahvan luottamuksen toimia Perussuomalaisten edustajana kaupunginhallituksessa, jonne saimme vain yhden paikan. Pääsen oppimaan uutta ja näkemään keskeiseltä paikalta miten kaupungin tärkeä päätöksentekoelin toimii ja millaista vuoropuhelua kaupunginhallituksessa käydään. Ensimmäinen hallituksen kokous oli tänään, 28.1. 2013, ja fiilikset ovat hyvät, kokous ei ollut liian muodollinen, vaan pääsin hyvin mukaan ja käyttämään puheenvuoroja. Koen että on tärkeää saada uudelle kaudelle uusia haasteita, jotta saan oppia ja kehittyä kuntapäättäjänä. Kaupunginhallituspaikka tarjoaa tähän hyvän mahdollisuuden. Lisäksi pääsen mukaan ”Elinvoimainen Tampere” – ohjausryhmän toimintaan sekä seutuhallitukseen, joka tekee kuntarajat ylittävää yhteistyötä Pirkanmaalla.

Suuret haasteet vaativat tiukkoja päätöksiä

Uuteen kauteen Tampere lähtee kuitenkin haastavissa merkeissä, sillä tilikauden tulos on 16,4 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talouden suunnittelua on vaikeuttanut Euroopan talouden kehitys sekä kuntatalouden synkkenevät näkymät. Myös valtion ensi vuoden budjetti on 7 miljardia euroa alijäämäinen, ja valtio heikentää kuntien rahoitusasemaa tänä ja ensi vuonna 641 milj. eurolla.
Kulunut valtuustokausi on ollut selviytymistä kriisistä joita yhteisöverotuottojen lasku ja valtionosuusleikkaukset ovat sävyttäneet. Säästöjen lomassa valtuustokauden aikana on käynnistetty ja viety eteenpäin useita suuria hankkeita, jotka määrittävät Tampereen tulevaisuutta pitkälle eteenpäin. Kaupungin investointitaso pysyy edelleen erittäin korkeana, mikä huolestuttaa Perussuomalaisia. Kaupungin ja liikelaitosten yhteenlasketut investoinnit ovat 148,2 milj. euroa. Investointien suuri määrä nostaa kaupungin lainamäärän vuoden 2013 lopussa noin 411 milj. euroon, mikä on asukasta kohti 1 875 euroa. Asukaskohtainen lainamäärä nousee taloussuunnitelmakaudella 2 900 euroon, jos kaupungin kehityshankkeet toteutuvat suunnitellussa aikataulussa.
Perussuomalaiset ovat olleet tarkan talouskurin kannalla niin, että tällä hetkellä tehtäisiin välttämättömät investoinnit, mutta isoista ja hallitsemattomista investointikustannuksista luovuttaisiin. Uusi valtuusto tuleekin tekemään suuria ratkaisuja, esimerkiksi Rantaväylän tunnelin suhteen.

Natiseeko ”Nelikko” liitoksistaan tulevan nelivuotiskauden aikana?

Valtakoalitio Tampereella tulevalla nelivuotiskaudella koostuu Kokoomuksesta, SDP:stä, Vihreistä ja Vasemmistoliitosta. Asetelma on mielenkiintoinen, sillä koalition ovat muodostaneet ryhmät joilla on hyvin erilaisia näkemyksiä, ei ainoastaan isoista investoinneista, kuten tunnelista, vaan myös peruspalveluiden järjestämisestä. Ryhmittymä joutuu sovittelemaan ja tekemään kipeitä kompromisseja, ja joku joutunee luopumaan periaatteistaan, että linjat pitävät.
Perussuomalaiset tulevat ottamaan aktiivisen roolin Tampereen kunnallispolitiikassa, sekä ajamaan kunnallisvaaliteemojemme mukaisesti asioita, nostaen esiin sosiaalipoliittisesti tärkeitä kysymyksiä, kuten kasvaneen työttömyyden ja lapsiperheiden köyhyyden, sekä myös kritiikkiä, erityisesti liian kalliiden ja tarkoituksettomien investointien osalta.
Tärkeitä kehittämiskohteita ovat myös yrittäjyyden tukeminen, sekä Tampereen vetovoiman ja kaupunkiviihtyvyyden kasvattaminen.

Mielenkiintoiset neljä vuotta edessä, ollaan yhteydessä!

Aurinkoisin terkuin,

Tiina Elovaara
Kaupunginvaltuutettu PS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *